Olej kokosowy jest surowcem pozyskiwanym z miąższu orzecha kokosowego. Często jest nazywany tłuszczem kokosowym lub masłem kokosowym, ze względu na swoją stałą formę skupienia. Zawiera kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno, zachowuje mnóstwo substancji odżywczych i cennych właściwości, które mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych.
Na co pomoże olej kokosowy?
Dzięki swoim właściwościom olej z kokosa pozwala na eliminowanie wielu przypadłości różnego rodzaju. Jego spożywanie uzupełnia niezbędną energię potrzebną do właściwej pracy mózgu i całego organizmu. Poza tym olej kokosowy wykazuje następujące, dobroczynne właściwości:
– działa antybakteryjne i wzmacnia odporność, dzięki zawarciu kwasu laurynowego,
– ma w składzie kwas kaprylowy, przez co jest naturalnym lekiem pomocnym w walce z grzybicą,
– wykazuje działanie antywirusowe, podnosi odporność organizmu, pomaga zwalczać przeziębienie czy gorączkę,
– uwalniania od nadmiernej ilości wolnych rodników, które przyczyniają się do miażdżycy czy nowotworów,
– obniża cholesterol i pomaga w zapobieganiu chorobom serca,
– wspomaga leczenie zaburzeń trawiennym i chorób trzustki,
– jest bardzo sycący, co zapobiega przejadaniu się i sprzyja ograniczaniu ilości posiłków,
– stymuluje metabolizm i przyśpiesza spalanie kalorii,
– dostarcza energii i nie zaburza poziomu cukru we krwi.
Zastosowanie w kosmetyce
Olej z kokosa wspomaga pielęgnację całego ciała. Dlatego jest z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce. Można go stosować w czystej postaci bądź korzystać z preparatów, które go zawierają. Olej kokosowy jest składnikiem mydeł, balsamów do ciała, kremów do twarzy czy odżywek do włosów. Ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, bo działa nawilżająco i regenerująco. Może być stosowany:
– jako balsam do ciała, poprawiający kondycję skóry,
– w formie nawilżającej maseczki na twarz,
– przeciwtrądzikowo i w celu złagodzenia stanów zapalnych skóry,
– jako dodatek do kąpieli natłuszczających,
– w domowych peelingach na twarz,
– na rozstępy i w celu niwelowania blizn,
– jako balsam do ust w razie suchej i spierzchniętej skóry,
– w czynnościach pielęgnacyjnych włosów, ponieważ działa: nawilżająco, przeciwłupieżowo i ogranicza nadmierne elektryzowanie się,
– jako preparat wzmacniający i regenerujący płytkę paznokcia.
Wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni
Dobroczynne właściwości oleju kokosowego mogą mieć zastosowanie również w kuchni. Jest dobrą opcją np. dla wegetarian, bo stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczu zwierzęcego. Idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia różnych potraw. Można go wykorzystać zamiast tradycyjnego masła do kanapek czy użyć do przygotowania sosów do sałatek.
Olej kokosowy zyskał swoją sławę po tym jak Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na kawe właśnie z olejem kokosowym. Ale informacje na jego temat są sprzeczne. Nie da się jednak ukryć, ze oleje są popularne od dawna i warto o nie i o soki owocowe i warzywne dietę wzbogacać.