Olej kokosowy — właściwości i zastosowanie

1
152
olej kokosowy

Olej kokosowy jest surowcem pozyskiwanym z miąższu orzecha kokosowego. Często jest nazywany tłuszczem kokosowym lub masłem kokosowym, ze względu na swoją stałą formę skupienia. Zawiera kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno, zachowuje mnóstwo substancji odżywczych i cennych właściwości, które mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

Na co pomoże olej kokosowy?

Dzięki swoim właściwościom olej z kokosa pozwala na eliminowanie wielu przypadłości różnego rodzaju. Jego spożywanie uzupełnia niezbędną energię potrzebną do właściwej pracy mózgu i całego organizmu. Poza tym olej kokosowy wykazuje następujące, dobroczynne właściwości:

– działa antybakteryjne i wzmacnia odporność, dzięki zawarciu kwasu laurynowego,

– ma w składzie kwas kaprylowy, przez co jest naturalnym lekiem pomocnym w walce z grzybicą, 

– wykazuje działanie antywirusowe, podnosi odporność organizmu, pomaga zwalczać przeziębienie czy gorączkę,

– uwalniania od nadmiernej ilości wolnych rodników, które przyczyniają się do miażdżycy czy nowotworów,

– obniża cholesterol i pomaga w zapobieganiu chorobom serca,

– wspomaga leczenie zaburzeń trawiennym i chorób trzustki,

– jest bardzo sycący, co zapobiega przejadaniu się i sprzyja ograniczaniu ilości posiłków,

– stymuluje metabolizm i przyśpiesza spalanie kalorii,

– dostarcza energii i nie zaburza poziomu cukru we krwi.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej z kokosa wspomaga pielęgnację całego ciała. Dlatego jest z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce. Można go stosować w czystej postaci bądź korzystać z preparatów, które go zawierają. Olej kokosowy jest składnikiem mydeł, balsamów do ciała, kremów do twarzy czy odżywek do włosów. Ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, bo działa nawilżająco i regenerująco. Może być stosowany:

– jako balsam do ciała, poprawiający kondycję skóry,

– w formie nawilżającej maseczki na twarz,

– przeciwtrądzikowo i w celu złagodzenia stanów zapalnych skóry,

– jako dodatek do kąpieli natłuszczających,

– w domowych peelingach na twarz,

– na rozstępy i w celu niwelowania blizn,

– jako balsam do ust w razie suchej i spierzchniętej skóry,

– w czynnościach pielęgnacyjnych włosów, ponieważ działa: nawilżająco, przeciwłupieżowo i ogranicza nadmierne elektryzowanie się,

– jako preparat wzmacniający i regenerujący płytkę paznokcia.

Wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni

 Dobroczynne właściwości oleju kokosowego mogą mieć zastosowanie również w kuchni. Jest dobrą opcją np. dla wegetarian, bo stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczu zwierzęcego. Idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia różnych potraw. Można go wykorzystać zamiast tradycyjnego masła do kanapek czy użyć do przygotowania sosów do sałatek.

1 KOMENTARZ

  1. Naturalne produkty, które powstają z dobrej jakości surowca to najlepsze z dostępnych na rynku rozwiązań. Prócz wielu pozytywnych właściwości dla zdrowia są przez walory smakowe wybierane częściej przez konsumentów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here